Okapy podszafkowe
Okapy podszafkowe są przeznaczone pod zabudowę. Występują w trzech wersjach. W wersji modułowej nie posiadają ruchomych elementów. W szufladowej wewnętrzna część urządzenia pozostaje w szafce, a na zewnątrz jest widoczna tylko szuflada, którą wysuwa się, żeby włączyć urządzenie. Okapy te, zwane również teleskopowymi są zwykle wydajniejsze od zwykłych podszafkowych. Ponadto w szafce, w której montowane jest urządzenie można przechowywać naczynia kuchenne oraz przyprawy, czyli zaoszczędzamy miejsce. Dostępne na rynku są również okapy uchylne, zamontowane w specjalnej szafce, zintegrowane z panelem frontowym szafki, który po częściowym otwarciu włącza urządzenie.
Wszystkie te okapy zajmują mało miejsca, dlatego też sprawdzą się nawet w kuchniach o bardzo małej powierzchni. Okapy podszafkowe charakteryzuje wysoka wydajność i przystępna cena.
Wydajność okapu należy dopasować do wielkości pomieszczenia, w którym będzie zamontowany. Ważne jest by była możliwa sześciokrotna wymiana całego powietrza w kuchni w ciągu 1 godziny. W kuchni zamkniętej o kubaturze około 30 m? bez problemu poradzi sobie okap o wydajności 180 m?/h. Natomiast z kuchni otwartej na salon taki okap nie będzie skutecznie i szybko usuwał zapachów ani wilgoci. Lepszy będzie wówczas okap o większej wydajności ? kilkaset m?/h. Obecnie największa wydajność to ponad 800 m?/h. Należy również zwrócić uwagę na poziom hałasu, jaki generuje okap, szczególnie gdy, będzie on zamontowany w kuchni otwartej. Za mało uciążliwy uchodzi okap pracujący z głośnością poniżej 48 dB. Jeśli w kuchni jest dostępny przewód kominowy, warto go wybrać, gdyż wyciąg działa skuteczniej niż pochłaniacz.